Utrechtse studentes zaaien raapsteeltjes

FOTO'S BOVEN EN ONDER: Aan het weer zal het niet liggen en aan deze vier studentes ook niet: het al eerder met compost bemeste groentebed ligt er lekker rul bij, klaar om de zaden van de raapsteeltjes of bladmoes te ontvangen. Als dat klaar is, zullen ze ook nog uitjes poten.

Ze heten Maartje, Dewi, Lizzy en Mila en we zullen ze vanaf nu vrij regelmatig terug zien op het tuinencomplex van CitySeeds. Ze studeren alle vier aan de universiteit van Utrecht en alle vier ook nog eens culturele antropologie of volkenkunde. Dat is de wetenschap die het sociale gedrag, de economische structuur en de religie van volken en bevolkingsgroepen bestudeert. En, denkt nu de lezer waarschijnlijk, wat moeten wij en zij daar nu mee bij CitySeeds?

Nou, voor hun studie gaan ze hier op Walcheren aan vier onderzoeken werken. Zo wordt er gepraat met de vrijwilligers die op de tuinen werken, maar ook met de bewoners van de flats die uitkijken op de tuinen van CitySeeds en daar soms ook zelf een huurtuintje hebben met groenten en bloemen. Zowel de bewoners als de vrijwilligers van CitySeeds hebben allerlei achtergronden, kleuren en gewoontes. Natuurlijk zijn er wel eens botsingen, ook onderling, maar meestal gaat het goed en we hebben sinds kort tenslotte ook een mediator, een bemiddelaar.
Een ander onderzoek van de studentes betreft de vraag hoe een stel jonge mensen die praktiserend lid zijn van een “zware” protestants christelijke kerk zich op Walcheren staande weten te houden, is dat makkelijk, is dat moeilijk. Verder zijn ze benieuwd naar het reilen en zeilen van CitySeeds en de vele vrijwilligers op de gemeenschapstuin, zoals alle tuinen en tuintjes bij elkaar worden genoemd. Het leek hen meteen een bijzonder project, waar ze, zolang ze hier voor hun studie zijn, graag op de knieën gaan om bijvoorbeeld een aantal rijen raapsteeltjes in te zaaien. Raapsteeltjes, dat is best een ouderwetse voorjaarsgroente, kennen ze dat? Nee, geen idee, maar onze veldcoördinator Jaap heeft de dames geinstrueerd, dus het komt vast goed met die raapsteeltjes. We blijven de dames volgen voorlopig. O ja, en ze logeren bij vriendjes/vriendinnetjes, of via via, in of vlakbij Middelburg.

FOTO BOVEN : Bij de groentenboer koop je in deze tijd raapsteeltjes per bosje, reken 1 bosje pp. Meng ze, zonder hun wortels en klein gesneden, door nog warme aardappelpuree en geef er bijvoorbeeld net niet hard gekookte eieren bij.

FOTO ONDER: Raapsteeltjes , zeg maar piepjonge kool, heten ook Brassica Rapa of bladmoes. Je kunt ze het hele voorjaar nog zaaien. En eten, het is een snelgroeiend gewas. gewas. (foto Intratuin)

 

Reacties zijn gesloten.