Stampen met Emilie en Gerda

Zoals beloofd, nogmaals een (vegan) recept van Emilie en Gerda, met veel lekkere spullen, maar nu even zonder pompoen.

Winterstamppot met paddenstoelen palmkool snijbiet en pittige kaas

Ingrediënten voor 4 personen:

Een aardappelplant in bloei. Bloem en plant zijn giftig, maar niet de ondergrondse knollen die de plant na de bloei vormt. De aardappel is wereldwijd een van de belangrijkste voedselgewassen, samen met rijst, tarwe en mais.

  • 1½ kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 75 g margarine
  • 400 g paddenstoelen, schoongeborsteld en in stukken
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 400 g snijbiet en/of palmkool, grof gesneden
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • 250 g vegan parmezaanse kaas....
  • (Hollandse blauwaderkaas, verbrokkeld)
  • Ipv palmkool en snijbiet, kun je óók boerenkool gebruiken in dit recept.

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappels in een laagje water met zout in 20 min. gaar.
  2. Smelt intussen 25 g margarine en bak de paddenstoelen al omscheppend 4 min.
  3. Voeg de knoflook toe en bak nog 2 min.
  4. Smelt in een koekenpan 25 g margarine.
  5. Schep de snijbiet en/of palmkool erdoor en smoor het blad naar wens beetgaar of helemaal gaar.
  6. Verwarm de melk met de rest van de margarine.
  7. Giet de aardappels af en stamp ze met de melk tot smeuïge puree.
  8. Schep de snijbiet en/of palmkool erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  9. Schep de stamppot op 4 borden.
  10. Laat iedereen aan tafel zelf de paddenstoelen en kaas door de stamppot doen.

Reacties zijn gesloten.