Maak eens chutney van nog groene tomaten

De novembertomaten van Martha

Onze oud-voorzitter Martha Vergouwe stuurde onlangs een foto van de vier tomaten die zij vorige maand, november dus, nog had kunnen oogsten in haar tuin. Martha trots, die tomaten hadden het toch maar mooi gered. Maar er zijn nog steeds tomaten die het niet hebben gered met rood worden, die zijn gewoon groen gebleven. Jammer? Hoeft niet, je kunt er nog steeds chutney van maken. Vier kilo groene tomaten zijn goed voor twaalf jampotten chutney, heel lekker als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Groene tomaatjes kunnen ook nog rood worden op een warme vensterbank, soms iets versneld in een papieren zak, al is het nu misschien iets te laat. Gewoon onthouden voor volgend jaar.

Recept tomatenchutney
Reken per kilo tomaten:
1 ons gewassen rozijnen
1 fijngesneden ui
1 geschilde goudreinet zonder klokhuis in stukken
1 rode peper of een deel hiervan (je kunt altijd nog meer toevoegen)
250 gram lichtbruine basterdsuiker
4-5 plakjes verse gember in stukjes
1 theelepel gemberpoeder
1 dl azijn en zout
Doe alles in een pan en breng aan de kook, wel veel roeren tegen het aanbakken.
Alles bij elkaar twee uur laten pruttelen, proef af en toe of er nog wat bij moet van een of ander. Jampotjes moeten goed schoon zijn, laat omgekeerd drogen op driedubbel gevouwen schone theedoek. Laat chutney afkoelen. Potjes afsluiten met schoon deksel of doorzichtige folie en elastiek.
Tip: Je kunt ook porties invriezen, in schone, kleine plastic doosjes/potjes. Dan hoef je niet in je rats te zitten dat de boel ondanks je goede zorgen toch bederft.

Reacties zijn gesloten.