Wil je in de moestuin werken?

In de moestuin is altijd wat te doen: grondfrezen, spitten, zaaien, planten, wieden, oogsten en nog meer.

We werken op drie velden tussen de flats. Op veld A kweken we in stroken. Elk jaar staat er een ander soort gewas op een strook volgens het systeem van wisselteelt, dat je kunt onthouden met de zin Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden: aardappelen, peulvruchten, kolen, bladgewassen, vruchtgewassen, wortelgewassen. Er staan drie kassen, waarin tomaten, aubergines en nog meer gekweekt worden. Daar zaaien we planten in bakjes, die later worden uitgeplant in de volle grond.

Foto Tania, 15-5-2022

Veld B biedt ruimte aan rabarber en veel kruiden. Achter het hek zijn verhuurde moestuintjes. En daarachter is de boomgaard.

Het voedselbos vind je op veld C bij de kastanjes. Daar zijn ook een paar veldjes die volgens agriforestry worden bewerkt: met boompjes naast de velden en meer diversiteit van gewassen bij elkaar. Ook zijn hier enkele percelen met akkerbouwteelten.

We werken ’s ochtends van 9.00 tot 12.00 op dinsdag, woensdag en vrijdag. Om 10.00 drinken we koffie of thee. Op donderdagavond werken we van 18.30 tot 21.00.

‘s Morgens om 9.00 vertelt de veldcoördinator wat er die ochtend gedaan kan worden. Hij legt het werk uit en geeft gereedschap mee. Ook zegt hij waar hij te vinden is als je vragen hebt. Er zijn laarzen, handschoenen en jassen beschikbaar.

Op dinsdag en vrijdag werk je vaak mee aan de oogst voor de uitgifte aan de klanten.

Meestal werk je samen. Iemand die meer ervaren is, kan dan uitleg geven. Je let op elkaar om ervoor te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Problemen bespreek je samen. Kom je ergens niet uit, dan zoek je samen iemand die kan helpen.
Als je liever alleen werkt, dan kan dat ook. Soms zoek je hulp bij de vrijwilligerscoördinator.

Aan het einde van de ochtend maak je het gereedschap schoon en berg je dat weer op. Als je naar huis gaat, kun je ook wat groenten meenemen. Als je ’s middags verder werkt in de natuur kun je meedoen aan de lunch.